Tarımsal alanlarda sulamalar genellikle fosil yakıtlar ile yapılır. Tarımsal alanların su ihtiyacının güneş enerjisi ile sağlanmasına Tarımsal Sulama Güneş Enerji Sistemi denir. Güneş enerjisi panelleri sayesinde üretilen enerji ile su pompaları, su depoları doldurulabilir. Eski sulama yöntemlerine oranla Tarımsal Sulama Güneş Enerji Sistemi daha ekonomik ve maliyeti azdır.
Elektrik enerjisi ile sulama yaparken uzak bölgelere elektrik iletimi için kurulumlar yapılması gerekirken; Güneş enerjisi ile tarımsal sulamada herhangi bir iletim, enerji taşıma durumu yoktur. Güneş ışınlarının var olması yeterlidir. Tarımsal sulamada güneş enerjisi kullanımının sonucu olarak ürün verimi artar ve doğa korunmuş olur.
Tarımsal Sulama Güneş EnerjiSistemi Kurulumu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güneş Enerjisi Potansiyeli
Yer Seçimi
Panellerin Eğimi ve Yönü
Panellerin Montajı
Pil ve Depolama Sistemleri
Pompa ve Sulama Sistemleri
Kablo ve Bağlantılar
Toprak Hazırlığı
Finansal Analiz
Çiftçimizin en büyük giderleri arasında yer alan elektrik faturalarının çözümü de yine tarımsal sulama sistemleri için yapılan solar sistemlerdir. Çiftçimizin tarlasına kurulacak olan GES sayesinde tüketimini kurulu GES den sağlayabilmektedir. Kuyunun pompa gücünün HP değerine göre kurulumlar yapılmaktadır. HP değerine göre %50 ye yakın fazla kurulum ile daha çok güneşten faydalanması sağlamaktadır. Böylece 4 yılda kendini amorti eden yatırım ile geri kalan yıllar da çiftçimiz elektriği bedava kullanabilir.